Dierenwelzijn Nederland

Welk voer is goed voor mijn paard?

Welk voer is goed voor mijn paard?

Geplaatst op

Paarden zijn herbivoren met een uniek spijsverteringskanaal dat totaal verschillend is als ons spijsverteringskanaal. Hierdoor hebben paarden zeer specifieke voedingsbehoeften dat bestaat uit vezelrijk voedsel. In tegenstelling tot de mens, eten paarden gedurende een dag steeds zeer kleine porties voedsel waardoor ze een groot deel van de dag bezig zijn met eten. Net als wij, hebben paarden soms behoefte aan andere voedingstoffen waardoor het goed is om te weten welke voedingssoorten gezond zijn voor paarden. In dit blog lees je welk voedsel goed is voor een paard en vooral wanneer deze goed zijn.

Ruwvoer

Wilde paarden hebben een dieet dat bestaat uit weidegras en overige zachte planten. Weidegras bevat het grootste deel van de voedingsstoffen die paarden nodig hebben. Toch hebben wilde paarden vaak geen toegang tot vers weidegras, waardoor zij zijn aangewezen op een minder voedingsrijk dieet. Hierdoor hebben zij, in tegelstelling tot onze moderne paarden, minder vaak last van obesitas of het paardenstofwisselingssyndroom. Toch vallen deze problemen grotendeels toe te schrijven aan het gebrek aan bewegingsruimte dan de aanwezigheid van weidegras. Het is wel belangrijk om te beseffen dat paarden die niet gewend zijn aan weidegras, niet ineens veel weidegras gaan eten. Hierdoor kunnen er namelijk gezondheidsproblemen ontstaan.  

Hooi

Het is in veel gevallen niet mogelijk om een paard gedurende het hele jaar op weidegras te laten grazen. Wanneer er geen gras beschikbaar is, is hooi een goed alternatief. Hooi zit bordenvol vezels, maar bevat daarentegen minder eiwitten waardoor paarden veel hooi nodig hebben om aan hun voedingsstoffen te voldoen.

Graan

Graan of haver is een goede bron van calorieën en brandstof dat bestaat uit zetmeel, olie, eiwitten en aminozuren. Om paarden gezond te houden, voldoet alleen graan helaas niet, hiervoor missen ze te veel belangrijke voedingsstoffen. Om jouw paard in topvorm te krijgen en te houden is het belangrijk om verschillende supplementen toe te voegen aan graan.

Krachtvoer

Wanneer een paard niet op gewicht blijft of wanneer een paard wat extra energie kan gebruiken voor een wedstrijd, is krachtvoer een perfecte oplossing. Krachtvoer voor paarden bestaat uit geconcentreerde voedingswaardes waardoor het paard veel energie en kracht krijgt. Er bestaan verschillende soorten krachtvoer voor paarden: muesli, brok en granenmix.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden