Als je van paarden houdt, dan voel je ook aan hoe ze zich voelen. Mensen kunnen soms niet lekker in hun vel zitten, maar datzelfde geldt ook voor paarden. Paarden die zich niet prettig in hun omgeving voelen kunnen gestrest raken. Dit kan door tal van oorzaken komen. Het paard is teveel alleen, door het laden of rijden in een paardentrailer.

Het dier kan gespannen worden bij bezoek van een dierenarts of hoefsmid of bij voorbereidingen om naar een show te gaan. Of ze moet zich misschien aanpassen aan een nieuwe omgeving en verzorgers. De psychologische stress steekt dan de kop op bij een paard, met de nodige consequenties.

Je paard kan zich moeilijk aanpassen

Paarden zijn nu eenmaal gevoelige dieren en dat kan al bij kleinste veranderingen grote gevolgen hebben. Dit kan zich gaan uiten in chronische stress. Zodra er veranderingen zijn hun omgeving of levensstijl, zal dat duidelijk merkbaar zijn. Wordt er een zwaar trainingsschema toegepast of krijgt het een ander dieet?

Dit zijn allemaal zaken die kunnen leiden tot een langdurige stress. Dit betekent niet dat ieder paard zo reageert, maar sommigen kunnen zich nu eenmaal slecht aanpassen. Daarom is het belangrijk om te achterhalen wat de oorzaken kunnen zijn, zodat je de nodige stappen kunt ondernemen om zo je paard gelukkig en gezond te houden.

Silhouetfotografie Van Paard

Stress verlaagt het immuunsysteem

Bij lage weerstand en stress paarden is het goed de vele factoren van stress veroorzakende stoffen te overwegen. Het handhaven van een goede werking van het immuunsysteem is daarbij primaire zorg. Wanneer je een gestrest paard met een verzwakt immuunsysteem vervoerd naar een evenement waar grote aantallen paarden samenkomen, bestaat de kans dat ze wordt blootgesteld aan allerlei ziekteverwekkers.

Het is belangrijk te beseffen dat verandering in routine of stress van reizen het immuunsysteem kan aantasten. De drie belangrijkste factoren die hierop invloed hebben zijn stress, voeding en leeftijd. Wanneer een paard niet het juiste voedingsniveau krijgt dat bij z’n leeftijd past, kan dat ook stress veroorzaken. Het immuunsysteem zal dan verzwakken en hen niet meer effectief beschermen.

Welke stappen kun je ondernemen?

Kijk naar de huisvestingsomstandigheden. Was de schuur vroeger stil en vindt er nu veel herrie plaats? Heeft het paard veel last van vervelende insecten, waardoor het gestrest raakt? Verlies het paard gewicht? Dit kunnen de gevolgen zijn van hittestress, parasieten, slechte voeding of andere gezondheidsproblemen. Wanneer dit zo is moeten er drastische stappen worden ondernomen.

Als blijkt dat voeding niet alleen voldoende is, dan zijn er tal van producten verkrijgbaar om zo bijvoorbeeld de vitaminen en mineralen aan te vullen. Hetzelfde geldt ook bij stress. Geef het paard speciaal daarvoor afgestemde voedingssupplementen om ze zo te kalmeren en spanningen te verminderen. Zeker als ze last heeft van routine verandering.